Standpunkt

„Sammenholdet i Syddanmark bestod prøven“

Sammenholdet i Syddanmark bestod prøven

Sammenholdet i Syddanmark bestod prøven

Stephanie Lose
Vejle
Zuletzt aktualisiert um:
Stephanie Lose
Stephanie Lose lässt die Höhen und Tiefen von 2020 in ihrem Neujahrsgruß Revue passieren. Foto: Region Syddanmark

Die Vorsitzende des Regionsrates der Region Süddänemark, Stephanie Lose, blickt auf ein Jahr zurück, in dem sich viel verändert hat.

2020 bliver i den grad et år for historiebøgerne. Siden corona-virussen ramte os i det tidlige forår, har hverken den store verden eller vores egen lille verden været den samme.

Mundbind, sprit og afstand er blevet hverdagskost, og vi kan ikke længere bevæge os frit omkring eller besøge og kramme vores ældre og mest udsatte borgere. Også den fri bevægelighed henover grænsen er udfordret.

Corona-krisen har stillet os over for svære dilemmaer mellem sikkerhed og ensomhed, men også vist, at vi danskere kan stå sammen om at beskytte og hjælpe hinanden i en krisetid. Og så har krisen vist nye veje. Hvem husker fx ikke billedet med det ældre dansk-tyske vennepar, som mødtes og drak kaffe ved grænsebommen, da grænsen lukkede i foråret.

I foråret gjorde sygehusene på rekordtid sig klar til at tage imod patienter med COVID-19, og vi fik uddannet intensivassistenter til at hjælpe de mest alvorligt syge coronapatienter. Samtidig åbnede vi en corona-jobbank for læge- og sygeplejerskestuderende samt tidligere sundhedspersonale og blev overvældede over, hvor mange der meldte sig og stod klar til at hjælpe os, hvis det blev nødvendigt. Det har været imponerede at være vidne til.

Jeg har i det hele taget mødt en enorm omstillingsparathed blandt vores medarbejdere på sygehusene i et år, hvor ændringerne i hverdagen har været mange og ofte med kort varsel, og hvor presset har været stort. Vi har trukket store veksler på jer, og patienterne har nydt godt af jeres pligtopfyldenhed og fleksibilitet. Under første bølge i foråret klarede I både corona-aktiviteten og alt det akutte og kritiske. Og bagefter ventede så afviklingen af ventelister. Her midt i anden bølge trækker vi igen hårdt på jer og må desværre sige: Det er ikke slut endnu! Særligt december har været hård. Vi skylder jer vores dybfølte tak og respekt. Jeg tror, vi alle længes efter lysere tider.

Man kan ikke sige „2020“ uden at sige „test“. Jeg har selv oplevet, hvordan podeassistenter og bioanalytikere utrætteligt har knoklet for, at syddanskerne kan blive testet for coronavirus. Og de gør det stadig – endda i en grad, så der i ugerne op til jul blev sat rekorder i antal daglige tests igen og igen.

Vi har også formået at etablere indendørs teststationer i blandt andet Haderslev og Tønder foruden testcentrene i Aabenraa og Sønderborg samt ved grænseovergangene i Kruså og Frøslev. Det er en imponerende indsats – ikke mindst af alle dem, der dagligt bemander de mange teststeder.

Jeg vil også gerne sende en kæmpe tak til alle de virksomheder, der har vist stort samfundssind og hjulpet os med alt fra visirer til håndsprit, da vi var allermest i nød. Mange virksomheder har selv været pressede af nedlukning og manglende kunder, og der har vi heldigvis haft mulighed for at hjælpe den anden vej ved at forudbetale fakturaer og dermed bidrage til likviditeten i virksomhederne.

Det gode sammenhold under corona-krisen er en af årsagerne til, at de uhyggelige billeder fra overfyldte hospitaler i Sydeuropa og Nordamerika ikke blev til virkelighed i Danmark. Og heldigvis begynder vi så småt at kunne skimte et lys for enden af tunnelen i form af vacciner, der kan være med til at bremse COVID-19’s fremmarch i samfundet.

Coronaen fik desværre også sat en delvis stopper for de stort anlagte festligheder i forbindelse med fejringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Som sønderjyde står genforeningen som en særlig stærk del af min identitet, og jeg ser frem til at gennemføre nogle af de udsatte arrangementer, når der bliver mulighed for det.

Men 2020 var heldigvis også et år, hvor der var noget at glæde sig over.

I februar klippede HKH Kronprins Frederik det røde bånd og indviede dermed det nye topmoderne akutsygehus i Aabenraa på 80.000 kvadratmeter. Otte år har det taget at til- og ombygge sygehuset, og det var en glæde at se så mange borgere møde op og se de flotte rammer.

Jeg glæder mig til at tage fat på et 2021, der byder på mange nye opgaver. Vi skal arbejde videre med de gode erfaringer, der er opstået i kølvandet på pandemien. For eksempel er det blevet tydeligt, at det sagtens kan lade sig gøre at holde visse konsultationer med lægen på sygehuset på video, så patienter og pårørende ikke behøver at skulle bruge tid og kræfter på at transportere sig til og fra sygehuset.

Samtidig skal vi have fjernet forureningen på Himmark Strand. For selvfølgelig skal vi ikke overlade regningen for årtiers massiv forurening af naturen til fremtidige generationer.

2021 byder også på valg til landets regionsråd og byråd. Jeg håber, at alle vil tage del i den demokratiske diskussion og afgive deres stemme, og så håber jeg, at vi til den tid kan holde valgmøder ansigt til ansigt og møde syddanskerne på gader os stræder – som vi plejer.

Tak til regionens medarbejdere og samarbejdspartnere for en fantastisk flot indsats i 2020.

Rigtig godt nytår.

Af regionsrådsformand Stephanie Lose (V), Region Syddanmark, Carit Etlars Alle 57, 6700 Esbjerg

Mehr lesen